PYOMETRA

Az ivartalanítás fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet!

A gennyes méhgyulladás, azaz pyometra, az idősebb, jellemzően 6 év feletti, nem ivartalanított szuka kutyák (nőstény macskákban is előfordul, bár kevésbé gyakori) lappangva fejlődő, ám igen súlyos betegsége. Leggyakrabban a tüzelés után 2-3 hónappal jelentkezik. Oka a hormonális egyensúly felborulása. A méhet bélelő nyálkahártya (endometrium) az ivari működés hatására folyamatosan ki van téve a női nemi hormonok (ösztrogén ill. progeszteron) hatásának, melyek a méh mirigyeinek működését serkentik. Ha a progeszteron túlsúlyba kerül, megindul a mirigyek túlburjánzása, és a méhnyálkahártya elfajul. Ez a környezet kiváló táptalaj a felszálló baktériumok számára, az elszaporodó kórokozók ellen védekezés-képpen odaáramló fehérvérsejtek által pedig kialakul a gennyes méhgyulladás.

Tünetei többnyire semmitmondóak, a bágyadtság, fokozott vízivás és vizeletürítés, hányás vagy láz, sok más betegségnél is előfordulnak. Amennyiben a méhnyak nyitott, tájék gyakori nyalogatása, vagy a szivárgó váladék észrevehető. A diagnózishoz az alapos kórelőzmény felvétele és fizikális vizsgálat után, a legegyszerűbben hasi ultrahangvizsgálattal jutunk, ahol jól látszanak a folyadékkal kitelt méhszarvak. Nem elhanyagolható a vérvizsgálat sem, mert előrehaladott állapotban a felszabaduló toxinok a szerveket károsíthatják.

Kezelés:
A beteg stabilizálása után mindenképpen műtétre van szükség, melynek során
eltávolítjuk a méhet és a petefészkeket. Tulajdonképpen ivartalanítás történik, de fontos tudni, hogy az idősebb kor, a rossz általános állapot, és a vérbő, szakadékony szövetek miatt ez a beavatkozás sokkal kockázatosabb, mint a fiatalon, egészségesen, tervezetten elvégzett operáció.
Megelőzés A nem tenyésztésre szánt kedvenceket időben ivartalanítva a pyometra veszélye gyakorlatilag kizárható.” (Dr. Kimball Anna)