Hasfali sérv cicánál

„Panni, az európai rövidszőrű házimacska, egy vasárnapi ügyeletben került hozzánk, vélelmezhető volt, hogy azonnali sérvműtétre lesz szükség. A cica előző este szenvedett balesetet, gazdái azt valószínűsítették, hogy egy másik macska megzavarhatta, és mivel testalkata miatt mondhatni nem macskás a mozgáskoordinációja, egy alacsonyabb épületről eshetett rá valamire, ami több helyen is sérüléseket okozott az állat hasán.

Vasárnap délelőtt Gödön ultrahang vizsgálat után megállapították a traumás hasfali sérvet, de mivel a műtétet nem tudták elvégezni a kollégák, így rendelőnkbe került a cica. Szerencsére infúziós kezelés és fájdalomcsillapítás után érkezett, ami sokat stabilizált Panni állapotán, így szinte azonnal nekiállhattunk a műtétnek.

Inhalációs narkózisban, a hasfal feltárása során a bal oldalon két, a jobb oldalon egy, egyenként nagyjából 3-4 cm-es traumás nyílást találtunk. A sérvnyílásokon kis mennyiségű cseplesz (hasi zsír) és vékonybélszakaszok buktak elő, de sajnos a jobb oldali nyílásban egy kb. 10 cm-es elhalt vékonybélszakaszt is találtunk, amelynek resectiója, majd a visszamaradt bélcsonkok egyesítése elkerülhetetlenné vált. A műtét során folyamatos monitorozás (EKG, pulzoximetria) és cseppinfúzió történt.

Panni állapota és a bélszakasz eltávolítása sajnos meglehetősen kétessé tette az eset kimenetelét, de szerencsére a cica jól bírta az operációt, a megpróbáltatásokat, majd az intenzív utókezelést is, így néhány nap múlva már magától elkezdett táplálkozni, és nemsokára a bélműködés is beindult, látható eredménnyel. Varratszedéskor már a csúnya vérömlenyek is múlófélben voltak a hasán, mostanra pedig már újra kimerészkedik a kertbe, valamennyiünk őszinte örömére”

(Dr. Helmle Péter)